Home - Kinesitherapie - Pré- en postoperatieve kinesitherapie

Pre-operatieve kinesitherapie

Pre- en post-operatieve kinesitherapie zijn cruciale aspecten binnen de revalidatie. Het spreekt voor zich dat pré-operatieve kinesitherapie enkel uitgevoerd kan worden indien de operatie op voorhand gepland staat. Vb: knie- of heupprothese.

Het belang van pré-operatieve kinesitherapie zit er voornamelijk in om het te opereren lidmaat voor de bereiden op de operatie en de revalidatie die achteraf volgt zodat het herstelproces aanzienlijk bevorderd kan worden.

Bij pré-operatieve kinesitherapie wordt beoogd om de spierkracht en fysieke conditie te optimaliseren. Op deze manier proberen we de risico’s op complicaties tijdens de ingreep te verminderen alsook de spieren en gewrichten in optimale conditie te brengen voor de revalidatie achteraf want: Hoe beter de fysieke toestand voor de operatie, hoe vlotter de revalidatie zal verlopen.

Post-operatieve kinesitherapie

Na de operatie komt post-operatieve revalidatie in beeld, wat essentieel is voor het herstel van de patiënt. In de eerste plaats wordt hier gewerkt op pijndemping en herwinnen van mobiliteit. In een tweede fase gaan we naar het optrainen van de kracht en het opnieuw kunnen functioneren tijdens dagdagelijkse activiteiten.

Bij mensen die voor de operatie een sport beoefende, ligt de focus tot slot bij het behandelen in functie van sporthervatting. Door middel van sportspeciefieke oefeningen kunnen we stap voor stap een return to sport gaan integreren.

Belangrijk om weten is dat elk herstelproces patiëntafhankelijk is en er individueel wordt gekeken welke soort behandelingen voor jou optimaal zijn om jouw einddoelen te behalen.

 

Een goed uitgevoerd revalidatieprogramma kan de patiënt helpen om sneller en sterker terug te keren naar hun normale activiteiten en een gezond, actief leven te leiden.

Wil jij ook een fitter en vitaler leven?

WIJ HELPEN JE GRAAG!